Miért fontos jelenteni?

Minden homofób és transzfób incidenst érdemes jelenteni. A bejelentés segíti a rendőrséget, a különböző hatóságokat és civil szerveteket abban, hogy a valós problémák ismeretében hatékonyabb válaszokat találjanak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) embereket érő előítéletek, hátrányos megkülönböztetés, zaklatás és erőszak problémáira.

Emellett az is fontos, hogy a jogi védelmet csak akkor élvezhetjük, ha élünk a jog nyújtotta a lehetőségekkel. A jogszabályok szigorúan tiltják a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetést és zaklatást, a homofób és transzfób erőszakot, az LMBTQI emberek elleni gyűlöletkeltést. Egy diszkrimináló céget akár több millió forintos bírságra, egy erőszakoskodó támadót akár több évnyi börtönbüntetésre is ítélhetnek. Ha azonban nem jelentjük az esetet, az elkövető büntetés nélkül megússza. Minél több eset került a hatóságok elé, minél többször szembesül a társadalom vele, hogy milyen szankciókkal jár, ha valaki előítéleteinek a viselkedésében is teret enged, annál nagyobb visszatartó erőt jelentenek ezek a szabályok.

Sokan attól tartanak, egy ilyen homofób és transzfób társadalomban, mint a magyar, a hatóságok is hasonlóan fognak az ügyéhez állni: semmit nem fognak tenni, sőt, akár újabb atrocitásoknak teheti ki magát az ember. Egy homofób vagy transzfób rendőrrel, ügyintézővel való találkozást valóban nem lehet kizárni. De Magyarország jogállam, ahol a törvények szelleme végső soron érvényesül. Egy civil szervezet bevonása az ügybe azért is hasznos lehet, mert leveszi az ember válláról a terhet, és biztos lehet benne, hogy a hatóságok az ügyet nem tudják eltussolni.

Egy-egy homofób vagy transzfób incidens után az ember elbizonytalanodik: mit tettem rosszul, hogyan kerülhettem volna ezt el. Nem ritka, hogy magunkat hibáztatjuk. Minél hamarabb túl szeretnénk lenni az egészen, csak gyorsan elfelejteni. Ez azonban nem megoldás. Az ilyen helyzetekben a legtöbbet az segít, ha megbeszéljük valakivel a dolgot, ha megosztjuk másokkal érzéseinket, kételyeinket. Egy ilyen internetes bejelentő felület egy támogató barátot nem helyettesíthet, de legalább biztosak lehetünk benn: kiálltunk a magunk igazáért, nem hagytuk, hogy a homofóbiáé és a transzfóbiáé legyen az utolsó szó.